Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Ik help je graag verder.

De Herfst - De tijd van het element Metaal

Nu de zomer stilaan zijn deuren sluit en het opnieuw wat frisser wordt, is het mooie seizoen van de herfst aan de beurt.

Volgens de Vijf elementenleer (een leer voortvloeiend uit de traditionele Chinese Geneeskunde) hoort het Herfstseizoen bij het element Metaal.

In deze tijd van het jaar trekt de natuur zich stilaan terug en ook wij als mens doorlopen mee dit proces. De teenslippers gaan de kast in en de warmere kleding wordt opnieuw uitgehaald. We keren wat meer naar binnen en maken een stand van zaken op van het afgelopen jaar.  Hier kan soms ontevredenheid bij horen of ook verdriet... en dit is de emotie die hoort bij het element metaal.  Verlies van relaties, het besef dat niets voor altijd is,  herinneringen aan een mooie tijd...

De herfstblues hebben hun naam niet gestolen.

Als levensfase hoort dit element ook bij de rijpere volwassenheid, de leeftijd 45 tot 60 jaar.

En met deze levensfase komt natuurlijk ook wijsheid, ervaring en inzicht. Je relativeert meer, je weet wat belangrijk is en wat niet en we kunnen beter beslissen in wat we dienen los te laten of bij te houden.

 

Hoe breng je het element metaal in balans?

 

1) Zorg voor een week, elke dag voor een uurtje op jezelf zijn, in afzondering. Echt alléén en gebruik deze tijd om jezelf ruimte te geven zowel fysiek als mentaal... Lees een boek, mediteer, schrijf in je dagboek of doe iets waardoor je volledig bijkomt van de dagdagelijkse stress.

2) Zorg voor regelmaat en structuur in je dagen. Hou je bv aan vaste eetmomenten, ga op hetzelfde uur naar bed en sta op op hetzelfde uur. Alles wat je in een vaste routine kan brengen werkt ondersteunend.

3) Speel luide en vrolijke muziek om oude energie op te ruimen en nieuwe frisse vibraties in de plaats. Kies alleszins iets waar je blij van wordt.

4) Steek kaarsen aan en benoem bij elke kaars welke verandering van energie je wil zien in je leven.

 

Wat doe je beter niet deze week? 

- Vermijd luide en lawaaierige plekken of massabijeenkomsten.

- Haast je niet deze week... Begin in alle rust aan je dag, vertrek op tijd naar je werk, neem ruim voldoende tijd om je taken af te ronden.

- Geen fastfood deze week. Zorg voor kwaliteit op je bord. Ga voor gezond, natuurlijk en bij voorkeur biologisch.

 

De Top 10 om wel te doen deze week?

- Zorg dat je vaak afbeeldingen van lucht ziet deze week. Zoek plaatjes van blauwe hemels en witte wolkjes, of een sensationele wolkenlucht bij zonsopgang en zet die op de achtergrond van je pc of je telefoon

- Doe deze week je fijnste en mooiste kleren aan. Vermijd grove stukken of kriebelige etiketten en kies voor natuurlijke stoffen zoals katoen, zijde of of wol

- Ruim op en zet  je boel aan kant. Ik bedoel geen groot opruimproject, maar kleine zaken zoals een rommelschuif of je aanrecht leegmaken. Eigenlijk rommel uit zicht laten verdwijnen door in bakken, kasten of schuiven te stoppen.

- Zet je aromaverstuiver aan en zuiver je huis met lekkere geuren

- Doe wat ademwerk Prayanama (yoga ademhaling) is hier ideaal

- Breng volgende kleuren in je leven: wit, grijs, metallic (goud of zilvertinten) Kies je kleding in deze kleuren en je sieraden.

- Stimuleer je zelfrespect. Laat het afgelopen jaar even de revue passeren en maak een lijstje van al je prestaties. En denk even terug aan alles wat je al bereikt hebt en waar je trots op bent.

- Breng tijd door in grote open ruimten bv musea, grote kantoorgebouwen, uitgestrekte wei landschappen.

- Heb oog voor de schoonheid om je heen.

- Wees dankbaar. Neem elke ochtend even de tijd om na te denken over alles waar je op dit ogenblik dankbaar voor bent. Dit hoeven geen grote dingen te zijn. Dit kan perfect over het 1ste kopje koffie of thee van de dag gaan.

 

Probeer deze week voornamelijk volgend principe te hanteren. ' Het is goed genoeg'.  Als je soms last hebt van een innerlijke stem die veel zelfkritiek en onzekerheid ventileert. Denk dan maar ' Het is goed genoeg'.

En dan de belangrijkste noemer voor deze week: 'laat los'.  Laat de verwachtingen los over bepaalde resultaten die je vindt dat je moet behalen.


Ik wens jou alvast een fijn herfstseizoen en veel innerlijke balans!

 

Warme groeten!

Katrien

 

Zin in een ontspannende Reflexsessie?  Boek hier je afspraak!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.