
Leververvetting is vandaag de dag een hot topic. Over het herstellen van de balans in je lever is nog niet zo heel veel geweten. Schade aan de lever is soms omkeerbaar, soms ook weer niet. Er bestaat niet voor alle leveraandoeningen medicatie dus goed zorg dragen voor je lever is de boodschap.
Als je de functies van de lever opzoekt dan kom je op 7 functies. Stofwisseling, detox, aanmaak van eiwitten, opslag van vitaminen, verwerking van voedingsstoffen, regulatie van je cholesterol, galproductie.
Maar wist je dat je lever ook een belangrijke invloed uitoefent op vervelende kwalen zoals eczeem, psoriasis, streptokokken, jicht, vermoeidheid en auto-immuunziekte?
Je voelt zelden iets aan je lever, geen pijn en je hebt er nooit last van... Dat wil echter niet zeggen dat hij daarom optimaal in balans is. Je kan last hebben van leververvetting, of vergroting zonder daar ooit iets van te merken. Dus vaak staan we niet stil bij onze lever totdat we last beginnen krijgen van allerlei kwaaltjes.
Tip 1:
Drink elke ochtend en avond 2 glazen water met Citroen of Limoen op je nuchtere maag. Het water vult je vochtvoorraad aan terwijl de limoen zorgt voor een detox van je lijf en aanvulling van vitaminen.
Tip 2:
Eet veel fruit en groenten in natuurlijke vorm. (Drakenfruit, blauwe bessen en appels zijn geweldig voor je lever, maar ook asperges en spruitjes en groene bladgroenten). Fruit en groenten bevatten koolhydraten die je lever en hersenen voorzien van glucose en dit is de basisvoeding voor je lichaam. Gebruik ze wel in natuurlijke vorm en liefst niet gecombineerd met andere stoffen zoals vet of zuivel. Om de 2 uur iets van fruit of groenten om je glucosepeil stabiel te houden, ook aardappelen en nachtschadegroenten (paprika, tomaat, aubergine,..) leveren belangrijke voedingsstoffen aan.
Tip 3:
Beperk je vetten, zelfs de gezonde die je vindt in avocado's en noten bezorgen je lever veel afbreekwerk waardoor die zijn belangrijkste taak als toeleverancier van glucose in het gedrag komt. Beperk je vetinname tot 1 portie per dag.
Tip 4:
Drink dagelijks Seldersap (Wel een beetje stevig van smaak) of eventueel een mix met komkommersap en appelsap. De elektrolyten en mineralen die vrijkomen zijn een ongekende weldaad voor je lijf.
Tip 5:
Laat koffie, alcohol, frisdrank zoveel mogelijk achterwege. Niet zo makkelijk, maar je lever zal je dankbaar zijn.
Voldoende water, kruidenthee (paardenbloem, mariadistel, netel) , groene thee, groenten en fruitsappen zijn wel een goed idee. Voldoende water bepaalt de dikte van je bloed en daarbij ook de opname en afgifte van voedingstoffen en zuurstof aan je lijf.
Tip 6:
Laat de vetten, de geraffineerde suikers, snelle koolhydraten en zuivelproducten zoveel mogelijk achterwege. Ze geven je lever veel werk, hebben geen of weinig voedingswaarde en zorgen voor slijmvorming en laaggradige ontstekingen in je lichaam. Als je wil zoeten is rauwe honing wel een goed idee.
Tip 7:
Niet alleen de voeding en je vochtopname zijn van belang voor je lever. Ook de producten die je gebruikt in je huis om schoon te maken of de crèmes die je gebruikt op je gezicht en lichaam, worden opgenomen door je huid en bijgevolg ook je lever. Synthetische producten, plastics, chemicaliën en kleurstoffen, geuren, haarkleuringen, make up. Schakel over naar ecologische en biologische en natuurlijke producten zonder al te veel additieven. Je lever zal je dankbaar zijn...
Tip 8:
Groene smoothies met tarwegras, spirulina, chlorella en gerstegras zijn superfoods en een mooie aanvulling van je vitamines en mineralen in je lichaam en werken ontzurend en ontgiftend in je lijf. (bv Purasana of Biotona vind ik wel goed...)
Tip 9:
Je hoort vaak over celvernieuwing en dat je lichaam om de zoveel tijd volledig vernieuwd is. Je lever bestaat eigenlijk uit drie lagen waarop toxines opgeslagen worden. Hoe gevaarlijker de stoffen, hoe dieper ze in je lever opgeslagen worden om je te beschermen. Om de 3 jaar vanaf je geboorte vind er een leverherstel plaats, dus 3 (eerste laag)- 6 (2de laag)- 9 (derde laag).
3-6-9-12-15-18-21-24-27-30-33-36-39-42-45-48-51-54-57-60-63-66-69-72-75-78-81-84-87-90-93-96-99-102
Je doet er dus goed aan om enkele maanden voor je verjaardag extra aandacht te besteden aan je lever.
Tip 10:
De basis van een gezonde levensstijl: voldoende slaap en een gezonde slaaproutine - tracht tussen de 7 en de 9 uur slaap te krijgen. Als je wakker wordt voor je wekker en je uitgerust voelt, ben je goed bezig. Kan je moeilijk inslapen of wordt je vaak wakker, kijk dan eens naar je slaaphygiene ( Cafeine, blauw licht, voldoende downtime, stress en ontspanning, meditatie, Yoga).
Word je vaak tussen 2 en 4 wakker? Dat is het moment dat je lever hard aan het werk is om zich te herstellen..
Meer weten over je lever? Leestip: Anthony Wiliams: Liver Rescue
Op je gezondheid! 🍏
❤️👣 Katrien
Reactie plaatsen
Reacties