Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Ik help je graag verder.

Wat is nu écht een gezonde leefstijl?

Op internet vind je massa's informatie over Weightwatchers, Koolhytraatarm, keto, vegan, paleo, vegetarisch, eiwitrijk, het oerdieet... Allemaal worden ze aangeprezen als dé gezonde manier van leven, maar aan de andere kant hoor je dan toch dat er dan bij sommige van deze leefstijlen moet opgepast moet worden met bepaalde vitamine- en mineraaltekorten.

 

Dan ga ik mij toch weer vragen stellen, want ik vind eigenlijk dat bij een goede leefstijl geen extra supplementen zouden moeten ingenomen worden. Vandaag de dag is het moeilijk om nog te weten wat nu écht de gezonde manier is om te leven...

 

Maar het is niet zo eenvoudig meer blijkbaar. Door de snelheid van de cultivatie en de productie van groenten en gewassen hebben deze laatste blijkbaar ingeboet aan vitamines en mineralen. De groenten en fruit van nu bevatten dus minder van al deze goede stoffen dan vroeger... De stress waar we vandaag mee te kampen hebben, zorgt daarnaast dat we veel meer energie nodig hebben. Dus al leef je vrij gezond dan zit de kans er toch in dat je een vitaminetekort hebt. Misschien nog weer een extra voordeel om thuis je eigen groentjes en fruit te kweken. Het merendeel van de bevolking vandaag de dag heeft een tekort aan Vitamine D en Vitamine C. Een vitaminetekort heeft een belangrijke invloed op ons metabolisme want dit zorgt ervoor dat de nutriënten uit onze voeding niet goed opgenomen zullen worden en gebruikt kunnen worden wat een oorzaak ik van veel welvaartziektes vandaag...

 

Nu vanwaar deze topic?

 

Eigenlijk ben ik al jaren met voeding bezig. De meeste die mij kennen weten dat ik van kinds af aan al te kampen heb met overgewicht. Ik heb jarenlang gejojo-t zomer en winter kon 15kg verschillen maar heb het gewicht er nooit kunnen afhouden. Het resulteerde in een zoektocht naar een gezonde leefstijl, het lezen van vele boeken over zuur-bases, detox, leven zonder suiker. Ik kreeg voeding- en dieetleer op school, volgde al een opleiding gezondheidscoach en nu breid ik deze kennis verder uit met orthomoleculaire voeding en suppletie. Dus ik weet ondertussen al wel het een en ander over voeding.

Ik probeerde ook in het verleden een 10-tal diëten uit , allen met een tijdelijk resultaat want als je stopt en je gaat terug naar je oude gewoontes, dan komen de kilootjes er zo terug bij.

En dan heb je ook nog het belangrijkste in mijn geval...


Kennis wordt pas wijsheid als je ze effectief gaat toepassen. Want het weten is één ding, maar pas als je al het geleerde in actie gaat omzetten, kan het resultaten opleveren.

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er op de wereld een aantal zones zijn "Blue Zones" waar de gemiddelde inwoner veel ouder wordt, veel minder kankers, hart- en vaatziekten en minder te kampen hebben met welvaartziektes dan elders in de wereld. Op deze plaatsen hanteren de inwoners een natuurlijke mediterrane levensstijl met verse seizoensgebonden groenten en fruit, veel volwaardige koolhydraten,  vis, gevogelte en in beperkte mate runds- en varkensvlees. En af en toe een glaasje rode wijn...
Deze mensen bewegen regelmatig, ze leven veel minder gejaagd en hechten veel belang aan sociale omgang, familie en vrienden.

De link met Voetreflexologie?

 

Voetreflexologie is een holistische therapie en ondersteunt je in het herstellen van je natuurlijk balans.  De juiste voeding heeft een belangrijke invloed op je energieniveau, je metabolisme en bijgevolg ook op je welzijn.

Een verkeerd voedingspatroon zorgt voor een verstoord zuur-base evenwicht in je lichaam met een negatieve invloed op je welzijn. Teveel wit vet (er bestaat bruin vet ook dat wel gezond is en voor betere verbranding zorgt) zorgt voor laaggradige ontstekingen in je lichaam waar heel veel energie in kruipt.

Voetreflexologie werkt dus nog beter als je metabolisme ook op punt staat.

 

Dus ik onthoud volgende good practices:

- Verse seizoensgebonden groenten en fruit, bij voorkeur biologisch

- Meer vis, minder vlees en af en toe vegetarisch

- Geen snelle koolhydraten en suikers, maar volwaardige granen

- juiste voedselcombinaties voor optimale vertering: Vis/vlees met groenten of koolhydraten met groenten en fruit steeds apart.

- Geen boters maar olijfolie 

- Extra beweging toevoegen aan je dag minstens 30 min per dag

- Veel water, kruidenthee, groene thee en af en toe een tasje koffie en versgeperst sinaassap.

- Niet te veel alcohol, af en toe een glaasje rode wijn.

- Dagelijks ontstressen: mediteren, yoga, Tai Chi,  qi gong, 5- tibetanen

- Veel investeren in je relaties en sociale omgang, vrienden en familie.

- Regelmatig warmtetherapie en koudetherapie zoals de sauna, en wisseldouches (waarbij je altijd eindigt met koud) om je metabolisme te optimaliseren.

 

Hopelijk hebben jullie hier wat aan!

 

Warme groetjes,

Katrien

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.