Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Ik help je graag verder.

De lente - Tijd van het element Hout

 

De Lente - een nieuwe start, een fris begin...

Nieuwe energie, nieuwe projecten, alles groeit weer. De zon schijnt teug en we kijken met een vernieuwde blik naar de dingen.

Volgens de Chinese geneeskunde helpt het element hout ons met te ontdekken wie we zijn, waar we voor staan en helpt het ons het pad uitstippelen die we willen bewandelen en geeft het ons de stuwkracht om die te volgen.

De valkuil bij het element Hout is echter, dat als je er te ver in doorslaat, je, in je gedrevenheid om je doel te bereiken, te weinig belang hecht aan andere belangrijke zaken of andere dingen verwaarloost waardoor je je uiteindelijk doel voorbij schiet.

 

Hoe merk je een disbalans op bij dit element?

De belangrijkste emoties die je ervaart wanneer Hout uit balans is zijn Boosheid, depressie en moeite hebben met vergeven.

Boosheid kan je negatief of positief gebruiken. Negatief als je ze niet uit en ze blijft woelen. Positief als je ze als drijfveer gebruikt in actie te komen en de dingen te veranderen of anders aan te pakken.

 

Teveel kleine mislukkingen bij deze gedreven personen kunnen echter een gevoel van falen en neerslachtigheid veroorzaken en je energie laten weglekken.

 

Zaken die je verkeerd begrepen hebt, kunnen voor kwaadheid en gekwetstheid zorgen. Een veel gemaakte denkfout van mensen is dat je ervanuit gaat dat iedereen op dezelfde manier denkt als jij. Als disputen of deze gedachten niet uitgesproken of opgelost worden ontstaat er soms wrok

 

Hoe voel je dit in je lichaam?

Op lichamelijk vlak: Overbelasting van de lever, galblaas,  een gespannen nek en schouders, problemen met pezen en gewrichtsbanden, kaak (knarsetanden), gevoelig voor verslavingen, boulimie, maagzuur of reflux, makkelijk afgeleid, krampen, zenuwtrekjes.

Bovenstaande gezondheidsproblemen kom vaak voor bij houtpersoonlijkheden.

 

Op psychisch vlak: besluiteloos, uitstellen, je beschaamd voelen, gebrek aan discipline, weinig impulscontrole, twistziek, competitief en vijandig zijn, dwangmatig gedrag, je niet geaard voelen

 

Hoe herstel je de balans?

 

Je versterkt hout door in beweging te komen - bv door een buitensport te doen. 

Sporten is een van de beste manieren om deze energie te versterken en is een uitstekende uitlaatklep.

 

Een tweede manier is om je hout in de richting van Vuur te sturen.

Dit door anderen te inspireren en te motiveren. Wees een cheerleader voor een vriend. Door anderen te motiveren, te inspireren, toe te juichen en hun positieve eigenschappen in de verf te zetten, trek je stralendheid en de positiviteit van dit element naar je toe.

 

En andere manier is je te focussen op het Element Aarde.

 Het element aarde gaat over voeding, spijsvertering.  Dit door bv te koken voor vrienden of samen uit eten te gaan. Het Element aarde zorgt er voor dat hout zich weer aan zijn kerntaken gaat wijden. Dus nodig vrienden uit voor een maaltijd.

 

Je kan je hout ook controleren door het element Metaal.

Dit ook met voeding maar op een hele andere manier nl. door te reinigen : even geen suiker, geen fastfood, biologisch eten en gefilterd water.

Reinigen kan je ook zien als mooier maken: genieten van de sfeer, je mooie servies gebruiken, bloemen op tafel, je bord mooi dresseren.

 

Hout voeden met water. Omring je met afbeeldingen van water, geluidsopnamen van water, vul een schaal met water en bloemen. Afbeeldingen van de zee en strandvakanties..

 

De holistische  aanpak om dit element in balans te brengen

 

- Het kleur dat bij het element hout hoort is Groen. Voeg groen toe in je kleding, in je huis, op je werk, in je omgeving.

- Maak een Visionboard met de dingen die je wil bereiken in je leven.
- Voeg dagelijks beweging toe in je leven. 

- Schep orde in je administratie en in je huis en ruim de boel op en haal weer energie in huis.

- Werk in de tuin

- Ga dingen repareren of bouwen.

- Leer iets nieuws

- Maak lawaai

- Wees wat meer rechtlijnig

- De essentiële uren voor dit element zijn tussen 23u en 03u. Zorg dat je voor 23u in je bed ligt voor een optimale balans.

- Eet clean, lean en natuurlijk

- Weet wie je bent, hoe je in elkaar zit, wat je belangrijk vind en waar je naartoe wilt.

 

Weer volop nieuwe dingen om mee aan de slag te gaan!

Vind je deze blog leuk, geef dan gerust een duimpje omhoog :)

 

Tot binnenkort!

Warme groeten,

Katrien

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.