Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Ik help je graag verder.

Allergie en hooikoorts verlichten?

Ik las deze week enkele artikels over allergie en de mate van invloed van al onze hygiëne maatregelen van de afgelopen jaren besproken werd. Het ging over de neveneffecten van het nieuwe normaal. Artsen vrezen dat de kinderen die nu geboren worden in de toekomst vatbaarder zullen zijn voor allergieën zoals hooikoorts, huisstofmijt en eczeem door een lagere immuniteit. 

Door alle hygiënisch maatregelen die we nu noodgedwongen getroffen hebben en nog steeds treffen, worden kinderen al maar minder blootgesteld aan bacteriën.  Met als gevolg dat hun immuniteit minder aangesproken wordt en ze vatbaarder zullen worden voor ook onschuldige prikkels zoals huisstofmijt of pollen...

Het aantal mensen met allergie is de laatste 10 jaar verdubbeld. Dat zou voor een groot deel komen door de toenemende luchtvervuiling en de klimaatopwarming volgens allergoloog Marijke De Lange. Ook voedselallergie en kruisallergieën komen steeds meer voor en in ernstigere mate.

 

De eenvoudigste manier om er mee om te gaan is om de bepaalde stof van je menu te schrappen of zoveel mogelijk te vermijden, maar ook immunotherapie lijkt heel efficiënt te zijn. Je gaat stelselmatig het allergeen toedienen aan je lichaam totdat het lichaam er gewoon aan geraakt en er minder op reageert. Het spreekt vanzelf dat je dit enkel onder begeleiding van je arts doet.

 

Het hangt er een beetje van af hoe ernstig je symptomen zijn. Heb je elk jaar wat last van hooikoorts, dan kan je heel wat last vermijden door tijdig te starten met je antihistaminepilletjes of sprays.
Heb je echter een zware allergie en het hele jaar door last van je allergie dan kan je immunotherapie overwegen. Immunotherapie door vaccinatie/ of tabletten zou 3 jaar duren waarbij men je vaccineert met de stof waarvoor je allergisch bent en dit geleidelijk aan opdrijft. Je lichaam gaat dan geleidelijk wennen en minder reageren op de stof.  Maar 3 jaar....

Je moet er dus wel wat voor over hebben.

 

Nog wat extra tips om je hooikoorts te verlichten

 • Zorg dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent is.  Dit houdt het neusslijmvlies vochtig waardoor minder irritatie ontstaat. Een diffuser met etherische olie is hiervoor heel geschikt.
 • Ga je in de tuin of vrije natuur bescherm je dan met een hoed en zonnebril zodat de pollen niet in je haar en ogen kunnen komen.
 • Neem wat vaker een douche en douche ook ‘s avonds voor je naar bed gaat zodat alle pollen van je lichaam zijn.
 • Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten. Wil je toch verluchten, doe dat dan ‘s ochtends vroeg wanneer het buiten vochtig is.
 • Droog wasgoed niet buiten want kleding, handdoeken en beddengoed vangen pollen op.
 • Wandel of sport je graag buiten? ‘s Ochtends vroeg is de pollenconcentratie in de lucht het laagst.
 • Een zonnebril helpt buiten de ogen te beschermen tegen pollen.
 • In de stad zijn de pollen in de lucht 3 tot 5 keer minder. Ook de pollenconcentratie aan zee of hoog in de bergen is veel lager dan op het platteland.
 • Hou in de auto de ramen dicht en de ventilator uit. Of doe een wattenstaafje met een paar druppels etherische olie in de sleuven van je ventilator zodat de geur van de etherische olie door de auto wordt verspreid. 

 

Essentiële olie gebruiken bij Hooikoorts

 • Bij een acute aanval: 1 druppeltje essentiële olie Dragon opgelost in wat honing op een lepeltje of puur een druppel van je handrug likken
 • Doe 1 drupje Essentiële olie Dragon of Roomse Kamille op een zakdoek. Inhaleer zo vaak als nodig.
 • Bij veel slijmafscheiding kan essentiële olie Pepermunt ook verlichting bieden.
 • Wrijf een beetje essentiële olie Roomse kamille in het kuiltje van je hals.
 • In de verstuiver: 3 druppels echte lavendel en 3 druppels Petitgrain.

 

Ik wens je alvast een seizoen met weinig last en hinder!

 

Warme groeten!

Katrien

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.