De 4 grootste boosdoeners bij hoofdpijn

Stress

Stress, de kwaal van deze tijd speelt een belangrijke rol bij het veroorzaken van hoofdpijn. Bij stress maakt je lichaam nl. 3 hormonen aan: Cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze 3 hormonen zorgen ervoor dat je lichaam en je hoofd in een grote staat van alertheid verkeren. Hierdoor kunnen je spieren (vooral je nek en schouders) en ook je hersenen verkrampt en overbelast geraken met een vervelende zeurende hoofpijn tot gevolg.

Oplossing:

Als je maar af en toe last hebt van spanningshoofdpijn, bv na een drukke werkdag dan kan je dit al laten wegebben door na je werkdag een kwartiertje rust te nemen in de zetel, of buiten in de tuin even uit te blazen.

Heb je echter last van chronische stress, dan kan je beter de koe bij de hoorns vatten en op zoek gaan naar de oorzaak van je stress en kijken wat je er aan kan doen.

 

Hormonale schommelingen

Veel vrouwen hebben vlak voor of tijdens hun menstruatie vaak last van hoofdpijn. Dit voornamelijk door de daling in het oestrogeengehalte van de vrouw vlak voor en tijdens de menstruatie. Hierdoor krijgen sommige vrouwen last van hoofdpijn of migraine.

Oplossing:
Het komt er op neer je hormoongehalte zo stabiel mogelijk te houden.

Sommige vrouwen zijn al gebaat bij een eenvoudige pijnstiller. Heb je echter last van hardnekkige migraine dan kan je best met je huisarts naar een langdurige oplossing op zoek gaan.  bv. je pil doornemen tijdens je pilvrije week of oestrogeensuppletie tijdens je menstruatie. 

Uitdroging

Als je te weinig drinkt, dan droogt je lichaam uit. Niet alleen je spieren en je huid drogen uit, maar ook je hersencellen.
dit kan soms leiden tot een scherpe hoofdpijn en in ernstigere gevallen gepaard gaan met duizeligheid, lage bloeddruk en vermoeidheid.
Het menselijk lichaam heeft gemiddeld 1,5 liter water nodig om het vochtgehalte op peil te houden. Drink dus steeds voldoende water en hou hierbij ook rekening met je lichamelijke activiteiten. Sport je veel of ben je naar de sauna geweest of heb je veel gezweet, vul je vochtgehalte dan goed aan met extra water.

Verkeerde houding

Je hoofd weegt ongeveer een 4 kg en het is belangrijk dat het goed ondersteund wordt. Is dat niet zo dan kan dat leiden tot een vervelende hoofdpijn. Je houding speelt een belangrijke rol want als je de spieren in je nek en schouders verkeerd gebruikt, kan dit nekpijn veroorzaken die uitstraalt naar je volledige hoofd.

 

Oplossing:
Als je merkt dat je na je werkdag last hebt van nekpijn of spanningshoofdpijn pas dat je zit of sta houding aan tijdens het werk. Zorg daarbij dat je zo weinig mogelijk gebogen zit en hou je rug en schouders zo recht mogelijk. Sta je 's ochtends op met hoofdpijn, dan kan het zijn dat je slaaphouding niet zo goed is. Dan kan je gebaat zijn met een ergonomisch hoofdkussen of een andere matras die je lichaam beter ondersteunt.

 

Meer weten hoe voetreflexologie je kan ondersteunen bij je hoofdpijn?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.